Szavazás

Az akciós üdülési lehetőségekről milyen fórumon tájékozódik?

 Televízió
 Rádió
 Újságok, magazinok
 Internet
 Egyéb
 Nincs pénzem üdülni!Eredmények
Archívum

Utazási ötletek | Magyarország a termálvizek országa

Az egészség megőrzésének egyre növekvő igénye egy új, nemzetközi szinten is különlegességnek számító, vízre alapozott úgynevezett wellness turisztikai kínálat kialakítását indokolta.

A téli hónapokban némi borzongással gondolunk az előttünk álló hideg napokra. Pedig van mód arra, hogy a hűvösebb időszakban is finom meleg vizű fürdőkben kényeztessük testünket, lelkünket.

Egy régi mondás szerint, ha valaki Magyarország bármely pontján kutat fúr, előbb-utóbb termálvizet talál. Hazánk területének 80%-a alatt 30°C-osnál melegebb termálvízkészlet található.
A 60-as 70-es években olajat kutató kísérleti fúrások eredményeként hazánkban közel 1300, nagyobb részt elzárt termálvízkút van. Az utóbbi években ezek kihasználása, felfedezése reneszánszát éli hazánkban.

Magyarország a világ ötödik legnagyobb termálvízkészlettel rendelkező országa Japán, Izland, Olaszország és Franciaország után.

Hazánkban a legkülönfélébb természetes gyógymódra van lehetőség, így a termálvizek, gyógyvizek, gyógyiszapok kihasználása, barlang- és szén-dioxid-, valamint klímaterápiára.

Hogyan hatnak a gyógyvizek?

Tulajdonképpen összetett hatásról van szó: a víz fizikai tulajdonságain (hőmérséklet, áramlás, felhajtóerő stb.) kívül az anyagok a bőrön keresztül felszívódnak a szervezetbe, ugyanakkor a szervezet is kiválaszt egyes anyagokat a vízbe, fürdés közben pedig a víz feletti gőzben lévő oldott anyagokat belélegezzük.
A gyógyvizek egyes alkotóelemei számára a bőr csupán behatolási kapu, amelyen keresztül bejutnak a szervezetbe, ahol kémiai tulajdonságaiknak megfelelő sajátos hatásokat fejtenek ki. Modellkísérletekkel kimutatták, hogy a bőrön áthatoló anyagok nagy része vagy zsíroldékony, vagy csak akkor tud áthatolni a bőrön, ha előbb a bőr zsírsavas sóival kötést képez. Az egyes anyagok felszívódását - többek között -izotópvizsgálatokkal is kimutatták.

A bonyolult kémiai módszereken kívül azonban indirekt úton is könnyen lehet bizonyítani a gyógyfürdőkezelések jó hatását, például a betegek jelentős része a kúra után véglegesen vagy tartósan elhagyhatja az addig szedett fájdalomcsillapítókat, vagy jelentősen csökkentheti azok adagját. Az idült mozgásszervi betegségben szenvedők betegállományban töltött ideje a fürdőkúrát követő évben lényegesen kevesebb, mint azokban az években, amikor ilyen kezelésben nem részesültek.

A gyógyvizeket nemcsak fürdésre használhatjuk, hanem a gyomor-bélrendszer és a vese megbetegedései, illetve bizonyos anyagcsere-betegségek esetén ivókúrára, illetve a légzőszervek megbetegedései alkalmával inhaláció formájában is.

A gyógyvízzel végzett kezelések mellett a balneoterápiához tartoznak az iszapkezelések is. Az iszapok igen hatásosak az idült mozgásszervi és nőgyógyászati betegségeknél pakolások formájában. Magyarországon számos kiváló fizikai és kémiai tulajdonságú gyógyiszap található, ezek közül a legfontosabbak a kolopi és hévízi iszap.

A természetes gyógytényezők legeredményesebb a gyógyhelyeken hasznosíthatók. A gyógyhelyek olyan települések vagy településrészek, amelyek különleges adottságokkal és elismert természetes gyógytényezővel (gyógyvíz, különleges gyógyhatású klíma) rendelkeznek, valamint biztosítottak a gyógytényezők hasznosításához szükséges létesítmények (pl. gyógyfürdő, kórház, gyógyszálló stb.).

Természetesen alapvető az adott település megfelelő infrastrukturális, kulturális, vendéglátó, kereskedelmi stb. ellátottsága, valamint a gyógyhelyi jelleget biztosító természeti adottságok (erdők, parkok, klimatikus tényezők, így a barlangok, magaslati levegő stb.)

A gyógyhelyeken kiemelt környezetvédelemre van szükség és ez döntően négy vonatkozásban érvényesül:
-a levegő tisztaságának védelme,
-a zajártalmak kiküszöbölése,
-a növényzet és a domborzat védelme, valamint
-a felszíni és felszín alatti vizek védelme.

A források, és kutak védelmét szolgálja azok ún. védőövezetek kijelölése. A védőövezeten belül az egészségügyi hatóságok hozzájárulása és ellenőrzése nélkül építkezés, földmunka stb. nem -végezhető, nehogy a munkálatok a forrás vízhozamát, a víz tisztaságát, esetleg összetételét veszélyeztessék.

A gyógyhelyi, gyógyfürdőügyi kezelések célja a következő:

a. a szervezet reakciós, regulációs készségének javítása,
b. a kóros funkciók korrekciója és egészséges életműködésének erősítése,
c. annak a terápiának a megkeresése, illetve beállítása, amelynek rendszeres folytatása mellett a beteg munkaképessé válik,
d. önbizalmat adni, a beteget rávezetni a társadalomba való újra beilleszkedésre, így a gyógyhelyi kezelés mintegy - átmenetet jelent a kórház és az otthon között.
e. egészséges egyéneknél az évenkénti gyógyhelyi fizioterápiás kúra igen nagy szerepet játszik a jó általános állapot és a munkaképesség fenntartásában (ennek különösen azoknál van jelentősége, akik túl keveset vagy nagyon egyoldalúan mozognak).

Azt is érdemes áttekinteni, hogy a gyógyhelyi kezelés során milyen tényezők hatnak a fürdőkön és egyéb fizioterápiás eljárásokon kívül. Ezek:
1. a beteg kiemelése a családi és munkahelyi környezetből,
2. dinamikus egyensúly biztosítása a kezelések, a pihenés és az aktivizálódás között,
3. a megfelelő étrend,
4. a klíma kihasználása,
5. a káros élvezeti cikkek (cigaretta, alkohol) fogyasztásának mérsékelése, esetleges teljes elvonása.

sz_ch.jpg

Palatinus.jpg

rudas.jpg

furdo_hotel.jpg

hotel_erkel_medence.jpg

heviz.jpg

sz_ch2.jpg

Hajduszoboszlo.jpg

szechenyi10.jpg

Hajduszoboszlo2.jpg

torokfurdo.jpg