Szavazás

Az akciós üdülési lehetőségekről milyen fórumon tájékozódik?

 Televízió
 Rádió
 Újságok, magazinok
 Internet
 Egyéb
 Nincs pénzem üdülni!Eredmények
Archívum

Utazási ötletek | Budapest főbb nevezetességei

A budapesti Dunapart épületein jól megfigyelhetők a magyar főváros történelmének különböző időszakai. Ez egyike a világ kiemelkedően szép látképeinek.

A Világörökség részét képezi a budai oldalon a Műszaki Egyetem néhány épülete és a Lánchíd által közrefogott terület, a Gellért fürdő, a gellérthegyi Szabadság szobor és a Citadella, valamint a budai Vár épületei és a Dunapart a Margit hídig. A pesti oldalon védettséget élvez a Parlament, a Lánchíd pesti oldalán található Roosevelt tér a Magyar Tudományos Akadémia és a Gresham palota épületével, valamint a Dunapart egészen a Petőfi hídig.

A Hősök tere félköríves kolonnádjának szobrai a magyar történelem kiemelkedő uralkodóit és vezetőit örökítik meg. A tér két oldalán, egymással szemben áll a Szépművészeti Múzeum és a Műcsarnok. A sugárút alatt húzódik a kontinens első földalatti vasútja.

A Várnegyed:

A látnivalókban gazdag Várnegyed nemcsak a kíváncsi turisták, hanem a budapesti lakosság körében is népszerű. Hétvégenként rengetegen lepik el a Vár területét, akik egyszerű sétálgatással, nézelődéssel töltik itt a szabadidőt. Emellett a múzeumok, éttermek, kávézók és a rendszeres kulturális programok is vonzerőt jelentenek.

A Várat legérdekesebb és legegyszerűbb a Sikló segítségével megközelíteni. A Lánchíd budai hídfőjétől indulva csak néhány perc szükséges a meredek útvonalon, hogy eljussunk a Várpalotához. Az eredeti Királyi Palotát a törökök lerombolták, a ma látható barokk stílusú épületet Mária Terézia kezdte építtetni. A belső rész a II. világháborúban teljesen leégett, az átépített termekben ma kulturális létesítmények foglalnak helyet (Magyar Nemzeti Galéria, Budapesti Történeti Múzeum, Kortárs Művészeti Múzeum, Országos Széchenyi Könyvtár).

A túristák körében rendkívüli népszerűségnek örvendő Halászbástya a középkori halpiac helyén épült fel, 1905-ben. Főként a tetejéről elénk táruló fantasztikus panoráma miatt közkedvelt.

A Várnegyed központja a Szentháromság tér. Itt áll a barokk stílusú Szentháromság-szobor, a régi budai Városháza, a Magyar Borok Háza és a Mátyás templom. A templom anevét Mátyás királyról kapta, aki kétszer is házasodott itt. Eredete valószínűleg Szent István uralkodásának idejére nyúlik vissza, valószínűsíthetően ez volt a város első temploma. A törökök dzsámivá alakították át, a mai formájába való újjáépítést a századfordulón fejezték be, Schulek Frigyes vezetésével. A templom falát díszítő freskóciklusok a magyar történelem egy-egy jelenetét ábrázolják. Egyházművészeti Múzeumában megtekinthető többek között a Szent István kápolna, a Királyi lépcsőház és Oratórium, valamint a Máltai Lovagterem. Kiváló akusztikája miatt a Mátyás-templom gyakran komolyzenei koncertek színhelyéül szolgál.

Szinte az egész Várnegyed alatt többszintes barlangrendszer húzódik, mely a középkori háborúk alatt a várvédelemben nyújtott hasznos segítséget. Ennek egy része természetes eredetű barlang, ezekhez vájták a többi járatot. A barlang nagy része ma már a lakóházak alatt húzódik, így elszeparált pincékké alakult. A labirintusos járatrendszer egy szakaszán azonban a nagyközönség által látogatható kiállításokat rendeznek.

A Várnegyed területén még számos érdekesség várja a látogatókat. A látványos múzeumok (Hadtörténeti Múzeum, Patikamúzeum, Telefónia Múzeum, Zenetörténeti Múzeum) mellett itt található a világ egyik legszebb szállodája, a Budapest Hilton Hotel, valamint az 1827-ben alapított Ruszwurm cukrászda, ahol ma is múlt századi bútorok és receptek várják az ínyenceket.

hosoktere2.jpg

gell_rt.jpg 

v_r3.jpg

budaivar2.jpg 

varnegyed.jpg

v_r2.jpg

M_ty_s_templom.jpg